Workshops

Als je minder wilt verspillen moet je iets weten van de eetbaarheid van je voorraad. Je kunt die info natuurlijk allemaal googlen of scannen en appen, maar onze workshop volgen is efficiënter. Hoef je in de keuken niet steeds naar je telefoon te kijken.

In de workshop “Over de datum” leer je de wat je hebt aan houdbaarheidsdata, koelkast en vriesvak, welke soorten voedselbederf bestaan, welke gevaarlijk zijn en welke niet, wat voedselinfecties en voedselvergiftigingen zijn, en hoe je ze voorkomt. Na afloop weet je ook wat níet gevaarlijk bederft. Directe winst dus, omdat je thuis meteen minder zomaar weggooit.

Het niveau van de stof is vergelijkbaar met een les levensmiddelenleer voor eerstejaarsstudenten. De rode draad is het belangrijke verschil tussen “minder lekker” en “gevaarlijk bederf” door eerst kijken en nadenken. Dan snuffelen. Als dat ongevaarlijk uitpakt proeven. Zelf vragen stellen en verhalen vertellen tijdens de workshop is van harte welkom.

Neem als deelnemer vooral zelf levensmiddelen uit eigen voorraad mee. Je leert daarmee te beoordelen of je iets nog kunt eten, en waarom. Het levensmiddel met de oudste houdbaarheidsdatum wint trouwens altijd een prijs!

Je kunt de voor iedereen betaalbare workshop inhuren voor je bibliotheekvestiging, vereniging, netwerkbijeenkomst, bedrijfsuitje of andere samenkomst. De workshop is het leukst met een gezelschap vanaf 10 á 12 mensen en kan tot twee uur (incl. pauze) duren. Een korter programma, een lezing voor grote groepen of een combinatie met een kookworkshop met professionele kok zijn ook mogelijk.  

Klanten
In de loop der jaren woonden al honderden mensen de “Over De Datum”-workshop bij – onder andere bij de boekpresentatie van “Koken met restjes” van Daisy Scholte en Jill Overmaat, Utrecht; Budgetkring Stichting LIFT, Maastricht; het Fons Vitaelyceum Amsterdam (Dag van de verhalen); Inspiratieavond “Lekker leven met minder geld” van Kind & Armoede/Solidair Friesland, Bolsward; Landbouwuniversiteit Wageningen, studievereniging Voeding van de mens Di-et-tri; de landelijke lezersdag van het tijdschrift Genoeg (jaarlijks); Multicultureel centrum Groote Weiver Wormerveer; Natuurvriendenvereniging NIVON afdelingen Allardsoog, Gouda, Groningen, Koog aan de Zaan; de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen NVVH afdelingen Haarlem, Leimuiden, Papendrecht, Wilnis; Nerderland inspiratieavond Den Haag; Openbare bibliotheek Kennemerland, Alkmaar; Platform Aan de Zaan, Zaandam; Transition Town Zaanstreek; Universiteit Nijmegen, Studentenvereniging AKKU; Volksuniversiteit Amsterdam; Vrije Universiteit, Afdeling Organisatiewetenschappen en Studentenvereniging EOS; Vrouwen Van Nu Roelfarendsveen; Vrouwenvereniging “Wij vrouwen actief”, Halfweg-Zwanenburg en Zomerkamp Highwood International Projects, Hoogwoud (Engelstalig).

Over De Datum bij de Haringparty van La Red businessnetwerk Delft.

beeld: Westlandsfotootje/Leo van Ruijven.