Houdbaarheid

Nederlands supermarktvoedsel is heel veilig. Gevaarlijk bederf van levensmiddelen is heel goed te voorkomen én herkennen. De verplichte houdbaarheidsdata op producten helpen je nog eens extra bij wat risicovol is en wat niet. Maar niet iedereen herkent of begrijpt die datums.

Veel mensen gooien daarom hoeveelheden prima eten onnodig weg. Houdbaarheid en bederf beoordelen leerde je vroeger thuis of op de huishoudschool. Vandaag de dag weten zowel de meeste ouders als leraren er nog maar weinig van. In het nieuws hoor je over levensmiddelen bovendien vooral problemen.

Een veel getrokken conclusie is dan ook: als er een datum op verpakkingen staat, is het product daarna dus onbruikbaar of gevaarlijk. Een andere dat je zonder datum niet weet wanneer een product gevaarlijk wordt. In de vuilnisemmer ermee dus. Beide zijn misverstanden waardoor per huishouden jaarlijks voor honderden euro’s aan goed voedsel verspild wordt.

Wat extra basiskennis over voedselbederf leren kan heel veel onnodig weggooien voorkomen. Onze “Over De Datum”-workshop heb je er dus zo uit. Zodat je leukere dingen kunt doen met je geld. Want waarom zou je hard werken voor je eten om het vervolgens weg te gooien?

De houdbaarheidsdatums van twee potten augurken